Mýtický vlk

10.01.2012 15:25

 

Mýtický vlk

Všetky kultúry majú svoje mýty a legendy o prírode. Cez mýty sa dozvedáme o pravde a životných skúsenostiach. Zviera, ktoré si v mýtoch vydobilo svoje miesto ako všadeprítomný tvor, je vlk. V jednej kultúre vlk predstavuje zlo a zlomyselnosť, v inej kultúre je to predstaviteľ sily, v ďalšej ho maľujú a uctievajú ako posvätnú bytosť.
V Európe, konkrétne vo Francúzsku spôsobil niekedy okolo roku 1600 histériu vlčí muž, ktorý zabil tisíce nevinných ľudí. Mal neskutočnú silu, napichoval ľudí na kôl upaloval ich.
V ostatných častiach Európy bol vlk predstaviteľ zla a smrti, kradol malé neposlušné deti, vo dvore kde sa objavil priniesol nešťastie a niekomu blízku smrť.
Na inom kontinente ľudia, ktorí uctievali vlka, boli satanisti. Chodili v noci po cintorínoch, otáčali kríže, vykrádali hroby a za sebou zanechávali symbol vlka.
Eskimáci majú príbeh o starej žene, ktorá prežila zázrakom v zime a chlade. Vrátila sa k vlkom a čerpaním z ich skúseností zo života sa jej podarilo prežiť.
Domorodci v Amerike majú šamana, ktorý tancuje okolo chorých “tanec vlka”, aby sa uzdravili.
Z nasledovných príkladov vidíme, že vlk vystupuje v rôznych úlohách po celom svete. Závisí to od výchovy detí , kultúry a náboženstva. Ľudia po stáročia zo strachu  vlka nenávideli a zbytočne zabíjali.